{ "title": "Ön Diş", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/On-Dis-25.jpg", "date": "20.01.2024 03:04:58", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Ön Diş, ağız içerisinde çenenin üst ve alt kısmınında kemiklerin içine gömülü olan ön cephede yer alan kesici, parçalayıcı, koparıcı özelliğe sahip küçük kemik görünümündeki sert oluşumdur. Ön diş, çiğneme özelliğinin yanı sıra ses çıkarmada da yardımcıdır. Ağızda bulunan besinlerin mekanik sindiriminin sağlanmasına katkıda bulunur. Konuşmanın düzgün olması ön dişlerin varlığına da bağlıdır. Dış çehre güzelliği açısından da önem teşkil eder.

Ön diş, bebeklikte yaklaşık altı aylıkken oluşmaya başlar. Belirli bir yaşa kadar bu diş geçicidir. Çocuk 7 yaşına geldiğinde bu dişler yerini kalıcı dişlere bırakır. Ön diş, çiğnemenin merkezi kapsamındadır. Ön cephede bulunan bazı dişlerde sürtünme meydana gelir. Bu genetik ve kemik yapısıyla alakalıdır. Zamanlaması kişiye göre değişkenlik gösterir. Bu bir gelişim bozukluğuna etken olabilir. Bu sebeple hekim kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ön diş mineleri sert maddeler ve ağızda kalan atıklar ile zamanla zarar görebilir. Bu da ağızda bakteri oluşumuna yol açar. Birçok diş tipi vardır ve bu her yaştan insana göre şekil olarak farklı olabilmektedir.

Ön Diş Sağlığı ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Ön diş, sindirim sisteminin ilk kanalı olduğu için sağlıkları korunmayıp bakımı sağlanmaz ise işlevini yitirir. Buda dişte çürüme, koku, ağrı oluşumuna ortam hazırlar. Ayrıca sindirim sistemini olumsuz etkileyerek başka rahatsızlıkların başlangıcına da imkân tanır. Dişleri bakımsız ve eksik olan kişiler hem sağlık açısından hem de görünüm yönünden itici olur. Bu nedenle olabildiğince düzenli diş bakımı yapılması gerekir. Özellikle her öğünde yemek sonrası diş aralarında besin artıklarının temizlenmesi için diş macunu ile dişlerin fırçalanması son derece önemlidir. Küçük yaştan itibaren vitamin ve minerallerin vücut içerisine alınmasını diş sağlığını önemli yönde etkiler. Süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru yemişler bu bakımdan önemlidir. Diş sağlığını koruma için katı türden gıda ve maddeleri dişle kırmamak gerekir. Aksi halde çatlaklık ve kırıklığa yol açabilir. Bedeninizin bir parçası olan dişlerinizin sağlığını ve bakımını korumanız stres bakımından da yarar sağlayacaktır.
" } ] }