{ "title": "Sürekli Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Surekli-Dis-Eti-Kanamasi-99.jpg", "date": "19.01.2024 08:56:29", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Sürekli Diş Eti Kanaması, toplumda en sık görülen ve birçok diş eti hastalığından kaynaklanabilen önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Genellikle pek dikkate alınmayan diş eti kanaması dişleri kaybetmeye kadar gidebilmektedir. Genellikle yemek yerken, dişleri fırçalama esnasında veya sabahları kalkıldığında diş etlerinde kanama görülür. Diş eti sağlığı, kanaması sadece dişleri değil diğer organları da tehdit etmektedir.

Diş ve ağız sağlığının bozulması vücuttaki organların birçoğunu da olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu sebeple başta diş eti kanaması olmakla beraber çürük dişleri ve ağızda bulunan hastalıkları önemsemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Sürekli Diş Eti Kanamasının Nedenleri: Diş eti kanaması özellikle sağlıksız diş etlerinde görülmekte, sağlıksız diş etleri her durumda kanamaktadır. Diş eti kanamasının başlıca nedenlerinden biri de bakteri plağıdır. Bakteri plağı saydam, yapışkan, dişe sıkıca tutunan bir tabakadır. Ağız temizliğine yeterince önem verilmediğinde diş etlerini bakteri plağı kaplar ve bu durumda diş etlerinde oluşan bakteriler zarar verir, diş etleri kanamaya başlar.
Sürekli Diş Eti Kanamasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir: Periodontal hastalıkları dişleri ve diş etini destekleyen kemik dokularını da etkileyen iltihaplı hastalıktır. Büyüklerde diş kaybının %70'inden çene kemiği ve diş Etlerini ilgilendiren hastalıklardan dolayı olmaktadır. Periodontal hastalığı teşhisinin kolay olduğundan dolayı tedaviye çabuk cevap verir.

Gingivitis: Diş etleri kırmızı, kanamalı ve hacim olarak büyümüş olmakta ve fazla rahatsızlık vermemekte ve diş etlerinin kolayca kanamasına neden olmaktadır.

Periodontitis: Periodontitis diş eti hastalıklarının daha ilerlemiş durumuna denmektedir. Bu durumda dişleri destekleyen dokulardan ve Alveol kemiğinde de hasarlar oluşmuştur. Diş eti ve dişler arasında Periodontal cep olarak kendini gösterir ve bu cepte bakteriler hızlı bir şekilde üremeye başlar ve diş etlerinde sürekli kanamaya neden olur.

Sürekli Diş Eti Kanamasında Tedavi: Diş eti kanamasını önlemek için devamlı dişlerin fırçalaması, temiz tutulması gerekir. Günlük diş bakımı gerçekleştirilmelidir, diş ipi kullanılmalı, ağız gargarası yapılmalı ve 3-6 ayda bir diş doktoruna gidilerek kontrol olunmalı ve diş taşları temizlenmeli, daha sağlıklı diş etine sahip olmak gerekir. Bu durumda daha sağlıklı dişler ve diş etlerinin olmasını sağlamış ve diş kanamalarını önlenmesi demektir.
" } ] }