{ "title": "Süt Dişleri", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/sut-disleri.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:55", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Süt dişleri, Yeni doğan bebeklerin 3 ve 6. Aylarından itibaren başlayıp 2,5 veya 3 yaşına kadar tamamladıkları dişlerdir. Bazı çocuklarda çok erken çıkmaya başlar süt dişleri 3. Ayda bu istisnadır genel ve sağlıklı olanı ise 6. Aydan itibaren çıkmaya başlamasıdır. Süt dişlerinin çıkma süresi çok erken olabileceği gibi 9. Aya kadar da uzayabilir bebek 9 aylık olduğunda süt dişleri çıkmaya başlayabilir. Süt dişleri genel olarak bebeğin alt çenedeki ön dişlerden başlar ilk olarak biri de veya ikisi birden de çıkabilir. Süt dişleri çıkarken çocukta ateşlenme ishal gibi durumlar görünebilir. Çocuklarda süt dişi çok erken veya çok geç çıkmaya başlamış ise doktorunuza başvurun çocuğunuza verdiğiniz D vitaminlerinden kaynaklanabilir doktor duruma göre azaltır veya çoğaltır değiştirebilir.

Süt dişi kaç tanedir ve hangi sıralamaya göre çıkar: Çocuklarda süt dişi İlk olarak alt çenede ön kesi dişler çıkar daha sonra üst çenede iki adet üst kesici dişler çıkar. Bu dört diş 6. Veya 9. Ayda başlayıp daha sonra alttaki iki dişin yanlarında biber tane diş çıkar daha sonra üst çenedeki iki adet yanında biber adet süt dişi çıkar ve 15. Aya kadar 8 adet süt dişi genelde tamamlanır. Daha sonra sıra ile azı dişler çıkar ve 30 aylık oluncaya kadar 20 adet süt dişi çıkmış olur ve süt dişleri tamamlanır. Bazen 36. Aya kadar süt dişlerin tamamlanması uzayabilir.

Süt dişleri çıkma sırasında çocuklar neler yaşar: Süt dişleri çıkaran çocuklar bu dönemde genel olarak huzursuz ve huysuz olurlar. Özellikle geceleri ateşlenir veya ishal olabilirler. Bu dönemde çıkacak olan dişin yeri sürekli kaşınır ve damak şişer ve sürekli kaşıma ihtiyacı hisseder. Çocuğunuz ağrıyı anlatamayacağı için devamlı ağlayabilir. Tükürük salgısı fazla çalışacağından dolayı salyası akabilir. Ateşlenen ve ağlayan çocuklarda doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ateş düşürücüden bir çay kaşı verip çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz. Kaşınan dişler için eczanelerde çeşitli apar-atlar satılmaktadır. Çocuğunuza verdiğinizde sizde göreceksiniz direk ağzına alıp süt dişleri ile ısırmaya çalışacaktır. Daha sağlıklı bir yöntem ise havuç, elma veya benzeri meyveleri temiz olduğundan emin olduğunuz tülbent veya file içerisinde çocuğunuza vermeniz hem besinlerin suyundan faydalanmış olur hem de dişlerini kaşır. Tülbent veya file önermemizin nedeni çocuğun meyveyi koparıp yutma tehlikesi ile karşılaşmaması içindir.

Çürüyen süt dişi tedavi ettirilir mi ve ne zaman düşer? Süt dişleri erken çürüme ile karşılaşıldığında mutlak tedavi edilmelidir. Süt dişleri 7 yaşında sallanarak dökülmeye başlar ve yerine kalıcı dişler çıkar. Süt dişleri kalıcı dişler için rehberdir ve önemlidir mutlak bakımı yapılmalı çürükleri tedavi edilmelidir. Fazla çürümüş ve tedavisi mümkün olmayan dişleri çektirilmelidir. Eğer yedi yaşından önce çektirilmiş ise yerlerine kalıplar takılmalıdır yani yer tutucular yandaki dişler yeni çıkacak dişin yerini kaplamasın diye. Çürük süt dişleri enfeksiyon salgılar ve kireç kaplar bunun önüne geçmek için Mili Eğitim Bakanlığı bünyesinde ve sağlık merkezleri tarafından diş cilalanması yapılmaktadır. Bu da yılda iki kez uygulanan bir yöntemdir. Birçok Uzman yılda bir defa önermektedir.
" } ] }