{ "title": "Vidalı Diş", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Vidali-Dis-79.jpg", "date": "20.01.2024 04:04:30", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Vidalı Diş: herhangi bir nedenden dolayı gerçekleşen diş kayıplarında, fonksiyon ve diş görünüşünü tekrar kazandırmak amacı ile kişinin vücut yapısına uygun olan malzemeler kullanılarak, çene kemiğine yerleştirilen, yapay (Suni) diş kökü olarak adlandırılır.

Halk arasında genel adı, vida dişler, vidalı dişler ya da çakma dişler normal diş köklerine benzeyen, vida şeklinde Zirkonyum veya titanyum elementinden yapılır. Genel itibariyle vida şeklinde olmakla birlikte, kemik dokusu ile sıkıca tutunması ciddi önem arz ettiğinden, son zamanlarda özellikle daha iri yiv sistemine sahip olanları ön plana çıkmıştır.

Vidalı Diş İçin Tedavisinde Dikkat Edilecek Durumlar: diş hekimliğindeki son yarım asırdaki en önemli gelişme vidalı diş yapılması olayıdır. Ancak vidalı diş tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Çürük sebebi ile olsun, peridontal sorundan olsun, herhangi bir sebeple diş çekileceği zaman, eğer dişte akut bir iltihap yoksa dişi çekilen seansta yerine vidalı diş yapılması önemlidir. Bunun sebebi; diş çekilen bölgede kemik erimesi oluşur. Bilhassa uzunca bir zaman vidalı diş yapılmazsa, bu estetik açıdan da sorun oluşturur. Bu durum özellikle de ön grup dişler için büyük önem taşır. Şayet akut bir enfeksiyon varsa, kemik dokusunun iyileşmesini beklemek gerekir, tedavi yapılması daha sonra yapılmalıdır.

Vidalı diş tedavisi ispatlanmış bir tedavi yöntemidir. Genel sağlığın iyi olması durumunda, bütün herkese yapılabilir. Bu tedavilerinde başarı oranı %97-98 olup çok yüksektir. Ancak, bazı istisnai durumlarda, bilhassa kemik doku ve bağ dokusunu ilgilendiren, örneğin Paget hastalığı olan hastalarda, tedavi amaçlı yüksek dozda ışın almış kişiler ile şekeri çok yüksek oranda görülen hastalarda başarısız olma riski fazladır. Hastalar buna rağmen istekte bulunabilir. Bu risk durumu kendilerine açıkça anlatılması gerekir.

Vidalı Diş Tedavisinde Diş Hekimi Tecrübesi: Diş Hekiminin Vidalı diş konusunda kesinlikle bilgi ve tecrübesinin olması şarttır. Birçok çene kemiği erimesi sinüsten çıkma gibi problemleri vardır, telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak için doktor tecrübeli olmalıdır. Diğer bir önemli ise vidalı diş tevdisinde kullanılacak malzemenin kaliteli olmasıdır. Şimdi artık hemen her yerde vidalı diş tedavisi yapılıyor. Bu önemli tedavinin çalışmalarını küçük cerrahi girişimler olarak düşünebiliriz ama önlem alınmaz, steril ortamda yapılmazsa her türlü risk ortaya çıkabilir. Hijyene maksimum özen gösterilmelidir.

Vidalı Diş Tedavisinde Dikkat Edilecek Hususlar
" } ] }