Porselen Diş Kullanımı

Porselen dişler, estetik kaygıları gidermek ve işlevselliği artırmak amacıyla uygulanan protezlerdir. Bu dişler, doğal dişlerin görünümünü iyileştirirken aynı zamanda çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonları da destekler. Uygulama süreci ve çeşitleri hakkında detaylı bilgi sunulmaktadır.
Porselen Diş Kullanımı
01 Eylül 2024
Porselen diş, çeşitli sebeplerle kaybedilmiş dişlerin yerine tercih edilen ya da dişlerdeki estetik bozuklukların giderilmesi amacıyla kullanılan protezlerdir. Bunlar, çiğneme sorunlarında, çene problemlerinde ve konuşma sorunlarında da tercih edilir. Porselen diş, tek olarak ya da çene kemiğinin tamamına uygulanabilir. Ağızdaki diş çürüklerinin ilerlemesi halinde dişlerin fazla hasar görmesini engellemek ve dişlerin kurtarılması için porselen kaplama yapılır.

Porselen Diş Nedir?


Porselen diş, kişinin kendi doğal dişinin belirli ölçülerde tıraşlanması ve üzerlerine uygun ölçülerde hazırlanan porselen kaplamaların yapılmasıyla gerçekleştirilen estetik bir uygulamadır. İnsanlar tarafından en fazla tercih edilen estetik diş uygulamalarından biridir. Özellikle dişlerinin görünümünden, renginden memnun olmayanlar porselen diş yaptırmayı tercih ederler.

Porselen Diş Yapımının Amaçları


Porselen diş yapımında temel hedef, kişide yapılabilecek en doğal çiğnemeyi, konuşmayı ve görünümü sağlamaktır. Bu uygulama, dişin herhangi bir şekilde kaybedilmesi, kırılması, renginin değişmesi, asimetrik dişlerin olması, ortodonti tedavisinden çekinen kişilere ve dişlerin gelişiminin tamamlandığı 18 yaşından sonra herkese uygulanabilir. Porselen diş yapımı çoğunlukla belirli yaş grubunun üzerindeki kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ağız ve diş yapısına uygun şekilde hazırlanan porselen dişler, uzmanlar tarafından titizlikle yapılmalıdır.

Porselen Diş Uygulama Aşamaları


Porselen diş yapımında titizlikle uyulması gereken bazı süreçler bulunmaktadır. İlk olarak ana dişin ağız yapısına uygun şekilde yaklaşık 1 mm tıraşlanması gerekir. Ardından gerekli ebatlarda hazırlanan protez dişin küçültülen diş üzerine oturtulması gereklidir. Böylece dişlerdeki estetik kaygı giderilmiş olur. Porselen diş yapımında ağızdaki ana dişlerin korunması, estetik kaygıların giderilmesi, gülüş estetiğinin sağlanması, diş çekimi nedeniyle meydana gelen boşlukların kapatılması, dişlerin çekilerek sağlam dişlerde oluşabilecek kaymaların önlenmesi, kırılan, zayıflayan dişlerin güçlendirilmesi ve ağız, çene ve dişlerin işlevselliğinin artırılması hedeflenir.

Porselen Diş Türleri

  • Tam Porselen Kronlar: Bu tür porselen diş daha çok ön dişlerde kullanılır. Dişlere daha fazla dayanıklılık kazandırılır. Porselen diş yapılması için alt yapıda da porselen kullanılır. Dişlerdeki dayanıklılık böyle sağlanır. Bunun yanında estetik görünümü desteklediği için tercih edilir. Ancak metal destekli olan porselen dişlere göre daha maliyetli bir uygulamadır. Özellikle ön dişlerdeki çarpıklık, renk değişimi gibi problemlerde tam porselen kronlar kullanılır.
  • Zirkonyum Kaplama Porselen Diş: Bu tür porselen dişlerde destek olarak ışığı geçiren beyaz renkli zirkonyum elementi kullanılır. Bu element alerjiye neden olmadığı gibi oldukça dayanıklıdır. Bu yüzden azı dişlerde yapılan porselen dişlerde bunlar tercih edilir. Doğal dişlere de uyum sağlarlar.
  • IPS Porselen Diş: Dişlerle oldukça uyum sağlayan IPS porselen diş laboratuvarda hassas bir teknolojiyle hazırlanır. Yapımında kullanılan IPS cihazı sayesinde estetik bir görünümleri olur. Ancak büyük azılarda aşırı kuvvet uygulandığı için, bu porselen dişler kullanılmaz. Bunların biyolojik uyumluluğu fazladır. Ağızdaki sağlıklı diş dokusuna zarar vermezler. Sertlik bakımından doğal dişlere uyumludur. Kron veya kompozit dolguya göre aşınma oranları da düşüktür.

Porselen diş üretiminde zirkonyum, titanyum gibi alaşımlar ve güçlendirilmiş porselen kullanılır. Dişlerde madde kaybı fazla olursa, kronlanma yapılması tercih edilir. Kırılmış dişlerde de kullanılır. Diş kanal tedavisi sonucunda zayıflarsa kron yapılması tercih edilir. Dişler çekilirse, gerekirse destek dişler küçültülerek hepsine porselen kaplama uygulaması yapılabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tacire 23 Nisan 2024 Salı

Porselen dişin çok sağlıklı ve çok sağlam olduğu söyleniyor. Ana dişlerimden bazıları olmadığı için o kısımlara yaptırmak istiyorum. Ama doktorum diğer dişlerin küçültülerek takılacak dişlerin o dişlere bağlanacağını söylüyor. Ben de kıyamıyorum. Yaptırmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Gülennur

Eksik dişlerin yerine implant (diş ekimi) yapıyorlar isterseniz doktorunuzla bir de o yöntemi konuşun. Porselen istediği kadar iyi olsun sağlıklı bir dişin yerini tutamaz. Bence küçültmeyin.

Çok Okunanlar
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Haber Bülteni
Güncel
Süt dişleri Çıkması
Süt dişleri Çıkması
Güncel
Diş Çıkması Belirtileri
Diş Çıkması Belirtileri
Güncel
Diş Beyazlatma Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Diş Beyazlatma Kürü Tarifi ve Malzemeleri