Bebeklerde Diş Çıkarma, Her bebek aynı dönemde diş çıkarmaz. Genelde bebeklerin diş çıkarma döneminin genetik düzen durumunda ilerlediğini söyler doktorlar. Anne ve babası erken diş çıkartmış bebeklerin de erken diş çıkaracağı söylenir doktorlar tarafından ve geneldede böyledir. Sağlık sorunu olmayan bebeklerin ortalama diş çıkartma dönemleri 6 - 7. Ayda başlar ve bu uzun bir süre devam eder. Bebeklerin diş çıkarma dönemi hem anne babalar için hemde bebek için zorlu bir dönemdir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: Sağlıklı bebeklerin genelinde aynı belirtiler kendini gösterir. Bunlar;
Salya Akıtmak: Normalde bebekler 2 - 3 aylıkken salyalarını akıtmaya başlar. Bu durum bebekler için genel bir durumdur fakat bebek diş çıkarmaya başladığında bebeğin salyaları fazlalaşır.
Huysuzluk: Bebek diş çıkarmaya başladığında diş etleri ağrımaya başlar ve bu ağrı zamanla artar buda bebeklerin huysuzlaşmasına neden olur. Huysuzluk dönemi dişlerini tam çıkarana kadar devam eder.
Ağrı: Bebeğin çıkan dişi, diş etine basınç ve zorlama yaptığı için iltihaplanmalara neden olur. Bebeklerde bu iltihaplara bağlı ağrılar oluşur. En çok ağrıya sebep veren dişler bebeklerin azı dişleridir.
Yanak Ve Çene Bölgesinde Kızarmalar: Bebeğin akıttığı salyalardan dolayı çene ve yanak bölgelerinde kızarmalar meydana gelir. Bunlar akıttığı salyaladan kaynakladır korkulacak ve endişelenecek bi durum değil, geçicidir.
Ateş: Bebekler diş çıkarırken yaşadığımız en büyük sorunlardan biridir. Eğer bebeğin ateşi yüksek derece olursa mutluaka bebeğin kendi doktoruna bebeğimizi göstermeliyiz.
Isırma: Bu durum nerdeyse tüm bebeklerde görülmektedir.Bebekler diş çıkarırken diş etlerinde kaşınma olur ve bebekler bu kaşıntıyı gidermek için sürekli birşeyleri ısırma ihtiyacı duyarlar.
İştahsızlık: Bebekler ağrılardan ve içinde bulunduğu rahatsızlıktan iştahı kesilebilir. Bu geçiçi bir dönemdir endişelenmeye gerek yok.
Bebeğimiz Diş Çıkarırken Bebeğimizi Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?
Diş etindeki ağrıları biraz hafifletmek için sert meyveveler verilebilir ve diş etlerine buz koyulabilir. Soğuk gıdalar tüketilmelidir. Meyve püreleri yedirerek iştahlarını açabiliriz. Fazla su ve bol bol sıvı besinler tükettirmeliyiz böylece ishal olduğu zaman bünyesindeki kaybettiği sıvıyı tekrardan bünyesine kazandırabiliriz. Dişlerini kaşıması için bebek mağazalarında satılan diş kaşıyıcılarından almalıyız. Aldığımız diş kaşıyıcılarını buzdolabında soğutup kullanırsak bebeğimizin daha çok rahatlamasını sağlarız. Kaşınma için farklı bir yöntem daha var. Bizim gözetimimiz altında olmak şartıyla bebeğimizin eline sert sebzeler verebiliriz.