Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılabilir?

Diş çıkarma süreci, bebeklerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Genellikle 6-7 ayda başlayan bu süreç, her bebekte farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Bu yazıda, diş çıkarma sürecinin belirtileri, rahatlatıcı yöntemler ve genel diş çıkarma takvimi hakkında bilgi verilmektedir.
Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılabilir?
07 Eylül 2024

Diş Çıkarma Süreci


Diş çıkarma, bebeklerde ortalama 6-7 aylıkken başlayan doğal bir süreçtir. Bu süreç genetik faktörlere bağlı olarak 27-29 aya kadar sürebilir. Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bazı bebekler bu süreci sadece diş kaşınması ve tükürük artışı ile rahatça atlatırken, bazı bebeklerde belirtiler daha şiddetli olabilir. Bu belirtiler arasında ishal, ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük artışı ve kilo almada yavaşlama görülebilir. Diş çıkarma belirtilerine diş etlerinde kabarma, şişme, kanama ve dişin ucunun görünmesi de eşlik edebilir. Bebeklerde diş etlerindeki ağrı, kulak ve yanağın kaşınmasına neden olabilir. Eğer bebek kulaklarını kaşıyorsa, bu diş çıkarma belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılabilir?


Bebeğinize vereceğiniz çiğnenebilir şeyler onu rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Bebekler çiğneme yardımı ile ya da ısırabilecekleri objeler yardımı ile diş etlerini kaşımaya çalışırlar. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bebeği yalnız bırakmamak ve diş kaşıması sırasında oturur pozisyona getirmektir. Bu, bebeğin ciğerine herhangi bir şey kaçmasını önleyecektir. Piyasada satılan diş kaşıyıcılar, tülbente sarılmış soğutulmuş bir muz, havuç ya da elma dilimi oldukça yardımcı olabilir. Ayrıca, bebeğin diş etlerine temiz ve soğutulmuş bir bez ile masaj yapmak, doktorun önerdiği diş jellerini kullanmak bu süreçte rahatlama sağlayabilir. Soğuk meyve ve soğuk yoğurt da kaşınan yerleri soğutup sakinleştirmeye yardımcı olur.

Diş Çıkarma Tablosu


Aşağıdaki tablo genel bir kılavuzdur ve zamanlar bebekten bebeğe değişebilir:

  • 6 ve 7. Ayda alt çenede bulunan iki orta diş
  • 8 ve 9. Ayda üst çenede bulunan iki orta diş
  • 10 ve 11. Ayda üst çenede bulunan iki yan diş
  • 12 ve 13. Ayda alt çenede bulunan iki yan diş
  • 14 ve 16. Ayda üst çenede bulunan sağ ve soldaki birer azı dişi
  • 16 ve 17. Ayda alt çenede bulunan sağ ve soldaki birer azı dişi
  • 18 ve 19. Ayda üst ve alt çenede yer alan ikişer tane köpek dişi
  • 21 ve 22 ayda üst çenede yer alan ikişer tane olan ikinci azı dişleri
  • 23 ve 24. Ayda alt çenede yer alan ikişer tane olan ikinci azı dişleri

Yukarıda sıralaması verilen ilk 20 diş, 6 yaşından itibaren değişmeye başlar ve bu süreç 15 yaşına kadar tamamlanır. Diş çıkarma süreci her bebekte farklılık gösterebilir ve her bir dişin çıkışı farklı belirtiler ve zorluklar içerebilir. Bu nedenle, ebeveynlerin sabırlı ve dikkatli olmaları önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Baturalp 27 Nisan 2024 Cumartesi

Diş çıkarma bebeklerde hangi ayda başlar. Diş çıkarma sürecinde neler yapılmalıdır. Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Bahaeddin

Genellikle bebekler 6 aydan sonra diş çıkarmaya başlar. Önce salyası gelir sürekli eli ağızın da olur kaşımak için sonra dişleriniz çıkarmaya başlar. Bu dönemde ebeveyinler diş çıkarcı jel kullanabilirler. Bu dönemde bebek de ateş de çıkar sürekli bebeğinizin ateşi ölçerek yüksek olması durumda ateş düşürücü şuruplar vermeniz lazım.

2. Cevap
cevap
Hâzim

Bebekler de diş çıkarma 6 ve 8 aylık arasında olabilir. Bebekler diş çıkarmaya başlayınca fiziksel değişim yaşayabilir ve bu durum onlar da rahatsızlık ortaya çıkabilir. Diş etin de kaşıntı, ağrı, kusma, yüksek ateş, kulaklar da ağrı ve halsizlik gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durum da doktora gidilip önlem alınmalıdır

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi
Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi
Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?
Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?
Gömülü Dişler Neden Olur?
Gömülü Dişler Neden Olur?
Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
Çürük Diş Çekimi Sonrası
Çürük Diş Çekimi Sonrası
Güncel
Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı
Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı